Adet düzensizliği
Bu zamana kadar başınıza gelmemiş olabilir ya da farkına varmayıp dikkat etmemiş olabilirsiniz. Fakat Türkiye’de ve dünyada birçok kadının başına gelebilen ve önemsiz sandığımız konulardan bir tanesi de adet düzensizliği. Çoğu insan bunun takibini yapmayıp çok dikkate almaz belki ama aslında en önemli konulardan biridir. Çünkü insan vücudu birbirine bağlıdır ve bunun beraberinde birçok sorun meydana gelebilir.
Adet düzensizliği hangi durumlarda görülür ?
Üreme durumuna gelen sağlıklı kadın bireylerde gerçekleşen bu durum genel ortalamaya göre 28 günde gerçekleşmelidir. Tabi ki ilk kez görülmesinden sonra da ilk zamanlar yaklaşık 12 aylık bir süre normal karşılanmaktadır. Bunun yanında bir de menopoz dönemine girişte kadınların yaşayabileceği bir şeydir. Vücudun salgıladığı hormonların artması yani ergenlik ya da azalma zamanına girdiği menopoz dönemlerinde vücudun yeni sistemine adaptasyon süreci vardır. Ancak normal karşılanan dönemlerde yani üreme sıralarında sağlıklı durumdaki bir kadının 21-35 gün aralıklarda düzenli bir şekilde adet görme durumu normal karşılananıdır. Görülen bu kanama da 5-7 gün sürmektedir. Kişiler arasında farklılık gösteren bu döngünün 21 günden daha kısa olmasıyla karşılaşılırsa buna sık adet denilirken, 36 günden daha uzun sürede gelen kanamaların olması da seyrek adet oluşumuna sebep olmaktadır.
Adet düzensizliği sebepleri
Vücuttaki genel olarak tüm döngünün bu hormon sistemine etki ettiği ve belli bir düzen yakalaması için vücuttaki tüm bölgelerin uyum içerisinde ilerlemesi gerekmektedir. Herhangi bir yerinizde oluşan bir problem bu düzensizliğe yol açabilir. Örneğin bademcik iltihabı yaşadınız ve antibiyotik kullanmanız gerekti. Vücuttaki bazı sistemler gereken onarımın sağlanması için oraya odaklanmakta ve aldığınız antibiyotikler bir nebze de olsa sizi olumsuz etkilemektedir. Bu yüzden adet düzensizliği kaçınılmaz bir durum haline gelebilir. Bununla beraber ani yaşadığınız üzüntüler, stres, sıkıntı gibi olumsuzluklar da bu düzensizlik konusunda büyük rol oynar. Böyle durumlarda da kişinin normal düzendeki döngüsü geç veya erken olarak düzensizleşir ve bu sonucu doğurur. Bu düzensizliğin olup olmadığını tam anlamıyla anlamak için belli bir zaman diliminde gerçekleşme zamanını ve süresinin takibi sıkı olarak yapılmalıdır.