Dış Gebelik Nedir, Ne Değildir?
Kadınlardaki döllenme sırasından doğum esnasına kadarki sürecin düzgün bir şekilde tamamlanabilmesi için belirli adımların doğru ilerlemesi gerekmektedir. Bunlarda biri de döllenmiş haldeki yumurtanın doğru olarak rahim içerisine girip yerini alması durumudur. Sağlıklı olan bir gebelik oluşumunda döllenmiş haldeki yumurta, rahim içerisinde endometriyum adındaki tabakaya tutunarak buraya yerleşip gelişimine burada başlar. Döllenmiş haldeki yumurta yani embriyo, rahmin dışarısındaki herhangi bir yere yapışıp tutunması, ektopik gebelik veya dış gebelik olarak adlandırılmaktadır. Normal ve sağlıklı durumdaki bir gebelik olmadığında annenin sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler oluşturabilmektedir. Bu şekildeki herhangi bir gebeliğin devamı mümkün değildir, mümkün olan da en kısa sürede sonlandırılmasıdır. Nadir olarak görülen bu dış gebelikler %2 gibi küçük bir kısmı oluşturmaktadır.
Dış gebelik belirtileri
Dış gebeliğin belirtilerine bakacak olursak, bu dış gebelikte tipik olan tüm hamilelik belirtileri yaşanabilir. Çok dikkat edilmezse sağlıklı durumdaki bir bebek ile arasında bazı farklar da söz konusu durumdadır. Bunun anlaşılabilmesi için karşılaşılabilecek en yaygın ve belirgin halde olan dış gebeliğin belirtilerini sıralayacak olursak; vajinal lekelenmeler hatta kanamalar, keskin ağrıların yaşanması, karnın tek bir tarafında oluşan yoğun ve şiddetli ağrı, kilo kaybı, rektal basınç, bayılma veya baş dönmesi gibi durumların yaşanması.
Dış gebelik sonuçları
Düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılmaması gebeliğin ektopik gebeliğe yönelik olduğunun anlaşılmaması ve bundan dolayı da gebeliğin sonlandırılamamış olması durumunda büyümeye devam eden embriyo fallop tüplerinde bazı yırtılmalara sebep olabilmektedir. Bu durumda da karın boşluğuna sızabilecek kandan dolayı şiddetli ağrılar yaşanabilir. Pelvis bölgesi, karın, hatta omuz bölgelerine bile vurabilecek ağrılar gözlenebilir. Bu sebepten dolayı bu ve buna benzer ağrı yaşayan gebelerin en yakın zamanda bir hekime danışmaları tavsiye edilir. Dış gebelik tedavisine değinecek olursak, yukarıda da anlatıldı üzere ektopik türdeki gebeliklerdeki embriyonun sağlıklı koşullara getirilip dünyaya gelmesi mümkün olan bir şey değildir. Bu sebepten tek tedavi yöntemi bu gebeliğin sonlandırılmasıdır. Bunun için ise farklı yöntemler uygulanabilir. İlerlemişlik seviyelerine bakılarak vücutta gerçekleşen hamilelik dokusunu yok etmede en uygun yol izlenir.