Kısırlık Sebepleri Konusunda Aydınlatıcı Bilgiler
Kısırlık genel olarak, bir çiftteki bir yıl boyunca düzenli olarak ve korumasız biçimde ilişkiye girmelerine rağmen gebeliğin gerçekleşmemesi olarak açıklanabilir. Fakat, 35 yaşın üzerinde ya da diyabet benzeri belli bir sağlık sorunları olan kadınlarda en fazla 6 aylık bir süre bazında beklemeleri gerekmektedir. Bunun yanında bazı genç çiftlere doktorların tavsiyeleriyle tedavi sürecine girmeden iki yıl süreye kadar bekleme tavsiyeleri sunulabilir. Bu durumlardaki her altı çift içerisinden biri bu yardıma ihtiyaç duyuyor. Kısırlık sebepleri genelde erkekte ve kadında ayrı ayrı şekillerde görülüyor.
Erkekte kısırlık sebepleri
Erkekteki faktörlerin başında spermin özellikleri geliyor. Erkekteki kısırlık sorunlarının büyük bir kısmı, genel olarak yüksek oranlardaki sperm kusurlarıyla ilişkilendirilmiş düşük sperm oluşumuna bağlıdır. İkinci olarak da testiküler başarısızlık gelmektedir. Bu durum bazı erkeklerde menide hiç spermin olmaması ( azospermi ) olarak belirlenmiştir. Kısırlığın başka bir sebebi ise boşalmadaki sorunlar veya testislerde spermin üretilememesi olabilir. Üçüncü olarak da Varikosel sorunu vardır. Bunlar, testislerin de içinde bulunduğu torbaların her ikisinde de bulunabilecek varisli durumdaki damarlardır. İnfertilite sebebei olarak en yaygın görülen erkeklerdeki anatomik bozukluklardır. Dördüncü sıraya da tüp tıkanıklığını koyabiliriz. Bu durum enfeksiyon nedeniyle oluşan hasarlar sebebiyle spermin meniye ulaşımını engelleyebilir. Bazı kişilerde de bundan dolayı boşalma durumu idrar torbasına olabilir.
Kadınlarda kısırlık sebepleri
Kadınlardaki kısırlık sebepleri konusuna geçecek olursak da öncelikle hormonal yani ovülasyon konusu başta gelmektedir. Folikül uyarıcı ve luteinizan hormonlar sebebiyle bu problemler foliküler gelişimini ve ovülasyonu etkiler. Ovülasyondaki problemler kadınlardaki kısırlığın başlıca sebeplerinden biri olmakla birlikte kısırlık problemlerinin üçte birini oluşturur. İkinci olarak kadında yaşanan fallop tüp problemlerinden bahsedilebilir. Bu durum yumurtalıktaki atılan yumurtanın aşağı inme durumu veya rahme girişteki döllenmeyi engelleyen follop tüplerinde meydana gelen hasardır. Üçüncü olarak da rahim problemleri yani endometriyumda oluşan hücrelerin yerinden koparak, follop tüplerine ve overlere işlevlerini yapamayacak derecede etkilemesi ( endometriosiz ) ve yapışıklık oluşumuna aittir. Bu durumdaki kadınların büyük bir kısmının kısırlık yaşadığı görülmektedir. Son olarak da serviks problemlerinden yani servikste bulunan yapısal düzensizlikler de bir kısırlık sebebi sayılır.