Polikistik Over Sendromu ve Nedenleri
Üreme dönemindeki kadınlarda çok sık görülmekte olan hormonal bozulmalardan biridir. Kadının adetindeki düzenin, çocuk sahibi olması durumunu, hormonlarını, damarlarını ve kalbini hatta fiziksel görünüşünü bile etkileyebilmektedir. Bu tanının konulabilmesi için belli başlı birkaç bulgunun saptanması gerekmektedir. Ultrason esnasında overlerin görüntüsü, ultrasondaki yumurtalıkların çevresinde bulunan çok sayıda kistin varlığı durumudur. Yumurtlamanın gerçekleşmemesi durumunda polikistik overi olan herhangi bir kadının adet periyotlarında düzensizlik yaşanabilir veya bu kişi hiç adet de görmeyebilir. Bu tanının konulabilmesi için yalnızca ultrasonda polikistik over görüntüsünün bulunması, yalnızca yumurtlamanın olmaması veya yalnızca hiperandrojenizm gerçekleşmesi tek başına yeterli bir sebep olmamaktadır. Bu bulgular içerisinden en az iki tanesinin bir arada görüntülenebilmesiyle bu tanı konulabilir. Bu tanının konulabilmesi için herhangi bir spesifik test bulunmamaktadır.
Polikistik over sendromu sebepleri
Kadınların birçoğunda gözlenebilen polikistik over sendromu nedeni tam anlamıyla bilinememektedir. Fakat yapılan araştırmalar neticesinde ortaya çıkmasına sebep olabilecek durumda olan birçok etken saptanmıştır. Bu faktörlere bakacak olursak da ilki genetik yatkınlıktır. Ailede polikistik over sendromu olan kadınlarda bu hastalığın gözlenme riskinin diğerlerine nazaran daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Bununla beraber de bu sorunun kalıtsal olup olmadığı yönünde kesin neticeye de varılamamıştır. Bu hastalığın semptomları adetin periyodunu kontrol etmekte olan hormonlarda oluşan dengesizlikler ile tetiklenmektedir. Antrojen yani erkeklik hormonu olarak adlandırılır. Bu hormon kadınlarda da bulunur ve yumurtalıklar tarafından üretilmektedir. Sonrasında temel kadınsal hormon olarak bulunan östrojene dönüşür. Polikistik over sendromu olan kadınlarda, testesteron hormonu daha fazla miktarda üretilir.
Polikistik over sendromu sonuçları
Hormon dengesizliği normalden fazla seviyelere ulaşırsa; akne, kilo alımı, kıllanma ve yumurtlama problemlerini de beraberinde getirir. Düzensiz yumurtlama ya da yumurtlamanın gerçekleşmemesi durumunda adet olmama veya düzensiz, gecikmeli şekilde adet, kısırlık, sürekli olan düşükler. Vücudun belli bölgelerindeki tüylenmelerde ortaya çıkan artış veya renginin koyulaşması, erkeklerdeki gibi saç dökülmelerinin saptanması başlıca belirtileri arasında gösterilebilir. Genel olarak da ciltte yağlanmalar oluşabilir. Bunlara benzer birçok şeye neden olabilen polikistik over sendromunun kötü sonuçlar doğurmaması için kadınların belli dönemlerde kontrol olmaları tavsiye edilebilir.