Normal Doğumun Mümkun Olmadığı Durumlar
Sezaryen doğumun birinci şartı, normal doğumun mümkün olmamasıdır. Özellikle devlet hastanelerinde sezaryen yapılabilmesi için doktorların normal doğuma engel teşkil edecek durumları tespit etmeleri gerekmektedir. Normal doğumun büyük riskler barındırdığı durumlarda sezaryen ameliyatına başvurulmaktadır.
Normal doğumun risk taşıdığı durumlar genellikle önceden tespit edilebilmektedir. Bu durumlardan bazıları şunlardır:
· Bebeğin başı fazla büyükse ya da annenin doğum kanalı normalden daha dar ise oluşabilecek riskler göz önünde bulundurularak normal doğum yapılmaz.
· İki veya üç bebek bekleniyorsa normal doğumun zorluğu nedeniyle sezaryan yapılabilir.
· Annede HIV (aids), HSV, HPV gibi enfeksiyonlar var ise sezaryen tercih edilir.
· Doğum ağrıları esnasında bebeğin kalp ritminde bozukluk meydana gelirse sezaryen doğum yapılabilir.
· Eğer anne daha önceden sezeryan ameliyatı ya da uterus kesiği gerektirecek herhangi bir ameliyat olduysa normal doğum yapılmaz. Bunun sebebi normal doğum esnasında aşırı zorlama nedeniyle kesiğin yırtılma ihtimalidir.
· Plasentanın doğum kanalını kapatması durumunda sezaryen yapılır. Doğumdan önce ultrason cihazı ile plasentanın yeri belirlenebilir.
· Doğum esnasında bebeğin ilk olarak başı görünmezse acilen sezaryen ameliyatı yapılır.
· Doğum esnasında göbek kordunu dışarıya sarkarsa bu durum bebeğin ölümüyle sonuçlanabilir doğal olarak anında sezaryen ameliyata geçilir.
· Normal doğumun aşırı uzaması ve annenin yorulması durumunda sezaryen ameliyata geçilebilir.
· Plasentanın doğumdan önce yerinden ayrılması durumunda, bebeğin kan kaybından ölmemesi için acilen sezaryen ameliyata geçilir ve bebeğin hayatı kurtarılmaya çalışılır.
Jinekolog Op. Dr. Turgay Karakaya
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı
s